Menü Bezárás

Mercz Gábor emlékére

2006. május 25-e, csütörtök… Szép, napos reggel volt. A legnagyobb sportsikerére készült a város, délután rendezték volna az asztalitenisz extraliga döntőjét, melyen lépéselőnyben volt Celldömölk csapata a Kecskemét Spartacussal szemben, mivel a döntő első mérkőzésén 10-7-re győztek. Ünnepelni akart az egész város, minden ember.

De sajnos nem így lett. Az ünnepet felváltotta a gyász. Ugyanis előző nap vidáman, izgatottan indult el otthonukból a 3 celldömölki játékos: ifj. Kovács János, Szabó Krisztián, és Mercz Gábor, hogy a másnapi döntőn pihenten állhassanak asztalhoz. De az élet közbeszólt. Veszprém felől Ajka határában a vizes, csúszós úton autójuk egy lejtős, balra ívelő szakaszon nekiütközött a szalagkorlátnak, majd a bal oldali forgalmi sávba átsodródott és egy szemből jövő kisteherautó oldalát találta el. A jobb hátsó ülésen utazó Mercz Gábor a helyszínen szörnyethalt, a másik két játékost súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A Magyar Asztalitenisz Szövetség felajánlotta a csapatnak, hogy a döntőt egy későbbi időpontban, ha már a játékosok felépülnek, lejátszhatják. De ők nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel…

merczgabor

Mercz Gábor 1974. február 17.-én született, korábban válogatott kerettag volt mind ifjúsági korosztályba, mind felnőttként. Pályafutását a Budapesti Spartacusban kezdte, az utóbbi tíz évben a Postás SE, a Győri Elektromos, a Kiskunfélegyháza, a Ceglédi VSE csapatait erősítette. Eredményessége és nagyszerű emberi tulajdonságai miatt nemcsak a honi élcsapatok versengtek érte, külföldre is csábították. Ő 2004 tavaszán mégis a CVSE-Mávépcell csapatához igazolt, és rögtön az első szezonban oroszlánrészt vállalt abban, hogy a vasi gárda bronzérmet szerzett. A 2005/2006-os szezon még ennél is fényesebbre sikeredett. Nagyrészt őneki köszönhetően a csapat bejutott a bajnoki döntőbe. Egyéniben a magyar bajnokságon 1994, 1995, 1996 és 1998-ban az 5-8. helyen végzett, 1998-ban párosban harmadik lett. Felnőtt TOP 12 bajnokságon ötödik helyezett volt 1996-ban. A csapatversenyben egyesületeivel hatszor végzett dobogós helyen. Ezen kívül serdülő magyar bajnok is volt.

A legbecsületesebb, legsportszerűbb asztaliteniszezőként tartották számon azok, akik megfordultak az asztalok környékén. Igazi csapatember volt, remek emberi tulajdonságokkal. Mindenki szerette. Imádta feleségét, Csillát, és négyéves kislányát, Dorinát, és választott sportját, az asztaliteniszt. Távozásával nagy űrt hagyott maga mögött. Tiszteletére minden évben Celldömölkön rendezik meg a Mercz-emlékversenyt. Mercz Gábort a klub saját halottjának tekinti, emlékét az asztalitenisz társadalom örökké megőrzi.

mercz 6
mercz 8
mercz 11
mercz 7

Vélemény, hozzászólás?