Celldömölki kosárlabda

 

Az alapítvány: A jelenlegi kosárlabda élet kialakulása szorosan összefügg az Kemenesaljai Egészséges Életmódért Alapítvány munkájával. Az alapítvány története 1985 szeptemberében kezdődött, egy baráti társaságból alakult hobbi kosárlabdacsapattal. A játékosok létszáma rövid idő alatt 20 főre emelkedett, akik ezután már heti rendszerességgel találkoztak. Az évek folyamán cserélődtek a csapattársak, így a mai kosárlabda élvonalában sportoló, helyi származású játékosok is megfordultak nálunk. Csapatunk benevezett különböző környékbeli amatőr kosárlabda kupákra, bajnokságokra, valamint 10 éve mi is rendszeresen szervezünk kosárlabda rendezvényeket a helyi önkormányzat és cégek, vállalkozások támogatásával. Hála ezen sportág egyre növekvő népszerűségének, a rendezvényeken 5-6 helyi és egyre több környékbeli (Szombathely, Sárvár, Ajka, Bük, Győr, Keszthely, Mosonmagyaróvár, Répcelak, Táplánszentkereszt, Tapolca) csapat is indul. Pár éve a nagy érdeklődésre való tekintettel már női mérkőzéseket is bonyolítunk. 2004 augusztusában váratlanul elhunyt csapattársunk emlékének adózva neveztük el a minden évben megrendezésre kerülő tornát "Hérincs Zsolt Emlékkupának", mely a 2006-os évtől vándorkupa lett. Továbbá ebben az évben úgy döntöttünk, hogy hivatalos formát adunk tevékenységünknek. Így alapítványunk megalakulásának ideje 2006. április 24., melynek célja az egészséges életmód és a fiatalság segítése a sportolásban, a helyi kosárélet, játékos sportvetélkedők szervezése.

 

KEMKO Celldömölk: A kosaras találkozókat egyre több fiatal látogatta, ezért 2007-ben megfogalmazódott Zámbó Ferenc alapítványi elnök fejében, hogy hozzanak létre egy kosársulit. Az edző Csói Gábor lett, aki pont ekkor folytatta testnevelői, edzői tanulmányait. Az így verbuválódott fiatalokkal 3 év edzés után elindultak a Szombathely városi-városkörnyéki férfi kosárlabda bajnokságban. Az indulással egy időben a csapat kivált az alapítványból, de egymást kölcsönösen segítve folytatták a munkát. A 18 csapatos bajnokságban kétszer 11. helyezést értek el, legutóbb pedig az előkelő 3. helyet szerezték meg.

 

CVSE KSZ: 2013-ban a CVSE szakosztálya lettünk, ami anyagi helyzetünket is javította. Ennek következtében emelni tudtuk az utánpótlás munka színvonalát, és a felnőtt játékosokról is levett némi terhet. Persze a város elismerése is jól esik.

 

Utánpótlás: Már a kezdetekben, 2007-ben fontos hangsúlyt kaptak a fiatalok. Általános- és középiskolások is pattogtathatták a labdát. Számos kupán és barátságos mérkőzésen mérhették fel tudásukat, melynek köszönhetően egyre nőtt a létszámuk. A szűk keretek miatt nehéz volt a továbblépés, de 2012 szeptemberétől az országos Dobd a kosárba programnak és a Szombathelyi Ifjú Sólymok KSE-nek köszönhetően még szervezettebbé vált az utánpótlásképzés. 2013-ban U16-os csapatunk először indult a Regionális Kadett bajnokság nyugati csoportjában.

 

Létszám:         U12: 10 fő (heti 2 edzés)

 

U16: 15 fő (heti 3 edzés + 1 erőnléti edzés)

 

Felnőttek: 14 fő (heti 2 közös és  x egyéni edzések)

 

Női vegyes csapat: 10 fő (jelenleg szünetel)

 

 

 

Eredményeink: (2010-13)

 

 • IX. Szüreti Kupa, I. hely (2013)
 • IX. Hérincs Zsolt Emlékverseny, I. hely (2013)
 • Szombathely (Vas megye) bajnokság III. hely (2012/2013)
 • TKT Kosárlabda Kupa (általános iskolai), Táplánszentkereszt I. hely (2012)
 • Szombathely (Vas megye) bajnokság alsóház III. hely (2011/2012), összesített 11. hely
 • VIII. Hérincs Zsolt Emlékverseny IV. hely (2012)
 • Tinódi Kosárlabda Kupa, Sárvár, III. hely (2012)
 • KÜKI-Team kupa, Táplánszentkereszt, I. hely (2012)
 • VII. Szüreti kupa, Celldömölk, III. hely (2011)
 • HIP-HOP FEST II. Celldömölk, I. hely (2011)
 • B33 - Egyszerűen kosarazz! középiskolások tornájának Vas megyei helyszínén elért I. hely (2011)
 • HIP-HOP FEST I. Celldömölk, I. hely (2011)
 • Szombathely (Vas megye) bajnokság alsóház III. hely (2010/2011), összesített 11. hely
 • X. Sárvári Sportnap Kosárlabda Kupa I. hely (2011)
 • VII. Hérincs Zsolt Emlékverseny III. hely (2011)
 • Táplán Kupa I. hely (2010)
 • K-4 Középiskolai Kupa I. hely (2010)

 

Jövőkép: Terveink között szerepel a felnőtt csapatot NB II-es bajnokságba nevezni, amely magában foglalja az utánpótlás csapatok továbbfejlődésének lehetőségét. A 2014/15-ös szezonban az U12-es csapatunkat is szeretnénk bajnokságban szerepeltetni. Ennek érdekében jelenleg egy TAO-s pályázaton veszünk részt, melynek eredménye egy új sportcsarnok lehet. Célunk újabb pályázatokon való szereplés és szponzori szerződések kötése. Nemrégiben a NémoSporttal indult egy kölcsönös együttműködésen alapuló munka. Jelenleg a felnőtt csapat két tagja is kosárlabda edzői tanulmányait végzi. Ha megszerezték a szükséges bizonyítványokat igyekszünk bekapcsolni őket az utánpótlás nevelésbe.

 

 

 

Celldömölk, 2013. november 5.

 

Csói Gábor szakosztály vezető, edző

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2006-2015 Celldömölki Városi és Vasutas Sportegyesület, 9500 Celldömölk Kolozsvár utca 2.